NAJAARSCONFERENTIE 1999Inleiding
Linux en Open Source voor professioneel gebruik
|
Een fraaie traditie binnen de NLUUG is het feit dat de voorzitter van de programmacommissie wordt geacht het voorwoord voor het programmaboekje te schrijven. Een andere, iets minder fraaie, traditie is dat de voorzitter hiermee wacht tot het allerlaatste moment. En zo komt het dat ik op deze zonnige zondagavond, de avond voordat het boekje naar de drukker gaat, zit te bedenken waarmee ik u eens zal verblijden.
Gewoonlijk wordt er in een dergelijk voorwoord verwezen naar het programma en wordt de lezer, voor zover nog nodig, overgehaald om de conferentie bij te wonen. Dat lijkt me deze keer nauwelijks nodig. De programmacommissie heeft een fantastisch programma in elkaar weten te sleutelen met daarin klinkende buitenlandse namen als Peter Honeyman en Jordan Hubbard, maar ook met Nederlandse coryfeeën als Edwin Kremer en Wim ten Have. Het programma spreekt voor zich en ik kan u wel verklappen dat toen we op de laatste programmacommissievergadering het geheel eens aan ons voorbij lieten trekken het spreekwoordelijke water ons in de mond liep. Dit zeer fraaie programma extra benadrukken is dus niet nodig.
Soms gaat de PC-voorzitter zich in het voorwoord nog wel eens te buiten aan filosofische bespiegelingen over het onderhavige onderwerp. Ook dat is in dit geval niet van toepassing. Ten eerste zullen diverse sprekers dat wel voor mij doen, ten tweede zou een dergelijke poging van mij gelijk de ondiepte van mijn denkraam aan u verraden. De taak van de programmacommissievoorzitter vereist trouwens geen filosofische geest, een gering organisatievermogen en op kunnen schieten met de dames van het NLUUG bureau is meer dan voldoende.
Wat deze keer wel de nodige moeite kostte was om naast Linux ook andere Open Source onderwerpen aan de orde te laten komen. De NLUUG is niet de Linux gebruikersgroep, en voor zover ik er al diepere gedachten op na houd, vond ik dat aandacht voor andere Open Source initiatieven op zijn plaats was. De rest van de programmacommissie was het hier gelukkig mee eens en zo mogen wij tot onze collectieve vreugde ook een aantal lezingen en tutorials over FreeBSD, Perl en Postfix in het programma verwelkomen.
Rest mij nog een eervolle vermelding: Dit keer is de eerste keer dat de NLUUG van een geautomatiseerd web abstractinleversysteem gebruik maakte (ook een leuk woord voor galgje). Een van de beperkingen die het systeem in zich had was dat een abstract maximaal 200 woorden mocht zijn; dit was bewust gedaan om de abstracts en beetje in toom te houden. De heer Wim ten Have van Sybase komt de eer toe het systeem om de tuin te hebben geleid door in zijn abstract een groot aantal spaties door underscores te vervangen. Het Perl statement wat het aantal woorden telde werd hierdoor succesvol om de tuin geleid. Waarvoor hulde!
Jos Visser Voorzitter van de programmacommisie |
Volgende | Terug naar de inhoudsopgave |