En dan is er Java
Begin jaren zeventig maakte de computerwereld kennis met een nieuw fenomeen, het was simpel en elegant, het was geschikt voor een groot aantal toepassingen, de source was beschikbaar, het was gratis voor non-profit organisaties, je kon het porten naar elk hardware platform en er zelf uitbreidingen voor maken. Unix deed zijn intrede en werd enthousiast ontvangen. In tegenstelling tot de op dat moment beschikbare operating systemen was Unix vooral, wat we later zouden noemen, 'open'.
Midden jaren negentig doet zich een fenomeen voor dat enigszins te vergelijken is met de opkomst van Unix. Het is wederom simpel, platform onafhankelijk, grotendeels vrij beschikbaar en in belangrijke mate open. Java is een feit en een treffende overeenkomst met de introductie van Unix is het enthousiasme waarmee het wordt ontvangen. Er zijn echter ook belangrijke verschillen, Unix ondervond vooral enthousiast onthaal in de technisch/ wetenschappelijke wereld terwijl de zakelijke wereld sceptisch toekeek, of het zelfs geheel negeerde. Het heeft 20 jaar geduurd voordat Unix volledig geaccepteerd was. Bij Java lijkt alles vele malen sneller te gaan, het is alsof de hele wereld zich binnen no time bijna kritiekloos tot Java heeft bekeerd en software leveranciers struikelen over hun benen in de haast om nieuwe Java produkten op de markt de brengen. In een razend tempo volgen de ontwikkelingen elkaar op, een groot aantal nieuwe tools en class libraries komen beschikbaar en bestaande libraries lijken al verouderd nog voordat ze zijn genstalleerd. In korte tijd zijn tientallen Java ontwikkelomgevingen op de markt gekomen en de Java literatuurlijst beslaat inmiddels zo'n 800 titels en is nog steeds groeiende.
Is het echt zo hectisch en dreigt het werkelijk onoverzichtelijk te worden of is er nog licht aan het einde van de tunnel? Alle reden dus voor de NLUUG om eens ruim aandacht aan het Java fenomeen te schenken. Deze conferentie beoogt beginners op weg te helpen en gevorderden verder te informeren. In 3 tracks komt een breed scala van Java onderwerpen aan de orde waarbij we niet vergeten zijn om ook Java toepassingen in de praktijk te belichten. Confererentiebezoekers die nog niets of nog maar heel weinig van Java weten, kunnen 's morgens drie presentaties volgen die hen zullen inwijden in het Java concept, de taal en de Java class libraries. Deze serie zal worden afgesloten met een presentatie waarin zal worden uitgelegd wat men nodig heeft om met Java van start te gaan. De tutorials zijn vooral bedoeld voor bezoekers met een redelijke kennis van de taal en de class libraries. Uiteraard houden enige belangrijke spelers op de Java markt een lezing om hun policy toe te lichten en verder komen nog een aantal boeiende Java ontwikkelingen aan bod. Parallel aan de conferentie zal tevens een expositie worden georganiseerd.
Wij wensen u een prettige en interessante conferentie toe.
De programma commissie
NLUUG najaarsconferentie 1997
14 oktober 1997