Inleiding

NLUUG Najaarsconferentie 1996

Het Unix systeem is van oudsher het systeem van talen en ``tools''. Met name de enorme rijkdom aan tools heeft tot de wijde verspreiding van Unix bijgedragen. Tools en talen als grep, awk en C zijn standaardbegrippen geworden en zijn tegenwoordig ook op vele andere operating systemen te vinden.

Nieuwe tools en talen zijn in opmars: Perl, Java, Python, C++, TCL/Tk, HTML, enz. Het een wordt uitgebouwd tot een professionele standaard, terwijl het ander voortkomt uit het publieke domein en aan de standaard van deze dag voldoet. Wordt het met deze nieuwigheden allemaal beter? Of is het altijd maar meer van hetzelfde in een nieuw jasje en leidt dit alleen maar tot steeds meer babylonische spraakverwarring?

De traditionele Unix tools en (meta)filters hielden zich aan de stelregel: ``doe 1 ding en doe het goed.'' Door hele reeksen filters achter elkaar te plakken, genereerde de echte guru het ene gespecialiseerde filter na het andere. Blijft er bij de opkomst van (meta)filters die ``alles'' kunnen, waarvan Perl waarschijnlijk het beste voorbeeld is, nog ruimte voor de traditionele tools?

Met het onderwerp van deze conferentie richt de NLUUG de aandacht op de bouwstenen in het Unix systeem waar gebruiker én programmeur dagelijks mee te maken hebben. Ontwikkelingen uit het verleden, heden en toekomst worden onder de loep genomen. Wat zijn de ervaringen van de gebruiker. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten van de tools die nu opgang vinden. En wat zijn de wensen en verwachtingen voor de komende tijd.

Vol enthousiasme bieden wij u een conferentie aan over de talen en tools van Unix- en aanverwante systemen. De dag is opgebouwd uit één track van een viertal tutorials en twee tracks met uiteenlopende lezingen.

Wij wensen u een prettige conferentie dag toe.

De Programma Commissie



Ga verder of terug naar de inhoudsopgave.


Mon Oct 21 14:22:48 MET DST 1996