Mark Koenen
<GX> Groep
<markko@gx.nl>
Het invoeren van HTML had als voornaamste drijfveer de behoefte om informatie op een gestandaardiseerde wijze uit te kunnen wisselen, waarbij de informatie onafhankelijk van de gebruikte hard- en software gelezen moest kunnen worden.
De eerste versie van de HTML specificatie legde slechts de structuur van het HTML document vast en zei verder niets over hoe het document uiteindelijk aan de gebruiker gepresenteerd zou moeten worden.
Bij de mensen die HTML documenten maakten, onstond er echter een steeds grotere behoefte om grip te krijgen op de presentatie van het document. Deze grip kwam er en werd voornamelijk geïnitieerd door Netscape; keerzijde van de medaille was wel dat de documenten, voorzien van die extra grip, alleen door Netscape's Navigator op een juiste wijze getoond werden.
Inmiddels is er het style sheet mechanisme, ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3 Consortium), die op een gestructureerde wijze een suggestie voor de presentatie meegeeft met het document. Het style sheet mechanisme verdient duidelijk de voorkeur boven de vaak ad hoc ingevoerde mechanismen van Netscape. Het had echter als groot nadeel dat het niet ondersteund werd door de populaire browsers van het Internet. Met de ondersteuning van style sheets door de Netscape Navigator 4.0 en de Microsoft Internet Explorer 3.0 komt daar ongetwijfeld een einde aan.
In deze lezing zal uitgebreid in worden gegaan op de werking van style sheets. Enige achtergrondkennis van HTML is wenselijk, maar niet vereist.