Sponsors

Hoofdsponsors


Sponsors



Media-partners


C++11, the good, the bad and the ugly

Spreker: Jan-Christiaan van Winkel

Abstract

C++ is ruim dertig jaar onder ons. En er is sinds de geboorte van Bjarne Stroustrups geesteskind "C with classes" heel wat gebeurd. C++ is een van de meest gebruikte programmeertalen in de wereld, bijvoorbeeld voor de implementatie van Google, Firefox en MySQL.

In 1998 kwam de eerste ISO standaard uit, in 2003 gevolgd door een "tussen standaard". Nu eind 2011 de C++11 standaard is gepubliceerd, is de ISO WG21 standaardisatiecommissie begonnen met het plannen van een volgende standaard.

C++11 had als werktitel C++0X --er was hoop dat de nieuwe standaard vóór 2010 rond zou zijn. Maar uiteindelijk werd het dus 2011. In deze presentatie geeft Jan Christiaan van Winkel een blik achter de schermen. Hoe komt zo'n standaard tot stand? Waarom duurt dat standaardiseren zo lang?

Uiteraard ook een inhoudelijke blik op C++11: Stroustrup had met C++0x voor ogen: "Make C++ a better language for systems programming and library building" en "Make C++ easier to teach and learn". We zullen kijken of dat gelukt is: is C++11 een betere, makkelijkere te gebruiken en leren taal dan C++98/C++03?

Zoals altijd bij nieuwe standaarden van grote systemen en programmeertalen is niet alles rozengeur en maneschijn. Er zijn ook incompatibiliteiten met de vorige standaard. Waar moeten C++ programmeurs op letten, waar zitten de valkuilen?

Tenslotte een korte blik op de toekomst: wanneer kunnen we een volgende standaard verwachten, en wat zal daar dan nieuw zijn?

Biografie

JC werkte van 1990 tot 2010 bij AT Computing als cursusontwikkelaar en docent. Hij ontwikkelde verschillende C++ cursussen en heeft deze aan honderden cursisten gedoceerd. Inmidels is hij nu twee jaar werkzaam bij Google in Zürich, Zwitserland.

Sinds 1997 is hij betrokken bij de standaardisatie van C++. Hij neemt hiervoor deel aan de internationale vergaderingen van de ISO C++ standaardisatiecommissie, gedurende enkele jaren ook namens de NLUUG. Ook heeft hij heeft voor verschillende auteurs manuscripten van C++ (gerelateerde) boeken geredigeerd.

JC was NLUUG-bestuurslid van 1994 tot 2006, waarvan 6 jaar als voorzitter. Daarnaast is hij (sinds 1992) archiefbeheerder van de ftp server van de NLUUG.

Najaar 2012

2023-05-27
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede